Home » Blog » Meer over » Fallot, Fallux, Fallaux, Follum, Follun, Follucx, Folluca of Fallaux?

Fallot, Fallux, Fallaux, Follum, Follun, Follucx, Folluca of Fallaux?

21-08-2012 13:24 - admin

Al deze achternamen (en meer) komen we tegen bij het onderzoek naar Jacobus Fallaux en zijn nakomelingen. Knap lastig om niet te zeggen ingewikkeld. Wat is nu de juiste achternaam van dit geslacht en waarom zijn er zoveel verbasteringen?

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik geen historicus ben maar heel gewoon een enthousiaste amateur genealoge. Onderstaande is derhalve slechts mijn persoonlijke veronderstelling voortgekomen uit wat ik tot nu toe zelf tegen ben gekomen. Tegenwoordig is het van het grootste belang dat een naam correct aangegeven wordt  maar vroeger nam men het niet zo nauw en dat kan nog wel eens problemen geven als men op zoek is naar voorouders. Onderstaande familietak is daar een heel goed voorbeeld van.

Jacobus was een gepensioneerde invalide militair die in het invalidenhuis te Leiden woonde. Daar kreeg hij een relatie met de 14 jaar jongere spinster Francina van Putten alias Francijn/Francyn van der Putten. Nadat er al de nodige kinderen uit deze relatie geboren waren is het stel uiteindelijk ook met elkaar getrouwd. Jacobus is geboren in Antwerpen dat in die tijd viel onder de Zuiderlijke Nederlanden. Alle akten vermelden dat hij zelf niet kon schrijven en naar alle waarschijnlijkheid kon hij ook niet lezen. Vermoedelijk ligt daar de oorzaak van de vele verschillende schrijfwijzen van zijn achternaam  Hij zal er geen flauw idee van gehad hebben hoe deze gespeld diende te worden of wat de verschillende ambtenaren brouwden van zijn Frans klinkende achternaam. In het gemeente archief van Leiden wordt hij grotendeels weergegeven als Jacobus Fallaux met daarbij de  vermelding "ook Fallot en Valloo". Kijken we 1 generatie terug dan blijkt zijn vader eveneens terug te vinden te zijn met de achternaam Fallaux.  

Zijn dochter Hendrika Johanna spant de kroon als het gaat om het aantal verbasterde achternamen in officiële documenten. De overige nakomelingen vinden we vooral terug onder de namen Fallot, Fallux, Follum en Fallaux.

Hier volgen een aantal schrijfwijzen zoals ik ze tegengekomen ben voor Hendrika Johanna en waar ze vermeld staan:

Hendrika Johanna Fallot (Geboorte- en huwelijksakte)
Hendrika Johanna Fallux (Overlijdensakte, Gezinskaart en geboorte akte dochter Agnes)
Hendrica Fallaux (Overlijdensakte zoon Hendrik Jacobus)
Hendrika Johanna Fallaux (Overlijdensakte dochter Antonia)
Henderika Tollen (Geboorte akte dochter Sophia Maria Margaretha)
Henderika Follum (Huwelijks- en overlijdensakte dochter Sophia Maria Margaretha)
Hendrika Follum (Huwelijksakte zoon Simon Petrus Johannes)
Henderika Follun (Huwelijksakte dochter Sophia Maria Margaretha met J.P.J. Kerkum)
Henderika Johanna Follucx (Geboorte akte zoon Antonius)
Henderika Johanna Folluca (Huwelijksakte zoon Antonius)

U mag na het lezen van mijn bevindingen uw eigen conclusies trekken. Het is in ieder geval handig om rekening te houden met bovenstaande bij uw onderzoek. Heeft u meer informatie over dit geslacht? Wilt u die delen?  Dan kunt u natuurlijk altijd reageren.

Opmerkingen

Stuur een opmerking in

Hosted by Voorouders.net   Powered by Family Tree PHP 1.5.1 © 2009-2022 Gerrit Veldman